Véradás - 2018. március 14.

2018.03.12.

A saját egészségednek is jót tesz a véradás!
Tudtad, hogy egy véradással nemcsak 3 ember életét mented meg, de a magad egészségéért is sokat teszel?
A véradásnak a segítségnyújtás mellett komoly előnyei vannak. A vérvételt megelőző kontroll olyan alapos, hogy megfelel egy féléves orvosi vizsgálatnak. Egyetlen csepp ujjból vett vérből megállapítják, hogy vérszegények vagyunk-e, és milyen a vércsoportunk. Ha nem találtak kizáró tényezőt, máris mehetünk a laborba.
A véradás során levett vérből kimutatják, ha valaki pl. vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt. Ezek olyan betegségek, amelyeket amúgy nem sokan nézetnek meg, mert több orvoshoz is el kell menni, beutalókat kell íratni.
Gyakori probléma lehet például az itt feltárt vashiány, ami fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél szívproblémákhoz, de akár koraszüléshez is vezethet. Ennek ellenkezője a magas vasszint, ami oxidációs folyamatokat indít el, növelve a vér sűrűségét, s deformálja a vörösvértesteket. A vas ionok lerakódva a májban májkárosítók. A magas vasszintet összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával is.
A véradásnál levett vér mennyisége (kb. 450ml) élettani ingert jelent a vérképző szervek számára, hogy friss vért termeljenek. A 6 havonként történő véradás rendkívül egészséges élettani láncolatot indít be, amelynek során egy bizonyos idő múlva a teljes vérmennyiségünk felfrissül.
Forrás: http://mentseletet.hu/html_veradasresp/a-veradas-fontossaga.html
VÉRADÁS helye és időpontja:
Szentpéterfa, Kultúrház
2018. március 14. szerda 17-19 h
A véradásra a TAJ kártyádat, személyi igazolványodat és lakcímkártyádat hozd magaddal!
Gyere, és mentsd meg 3 ember életét és tégy a magad egészségéért!

Véradás - 2018. március 14.

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 

 

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/