Sudljica - Šudljice
Šudljice
Za jednu porciju je potribno:
3 jajci, prahov cukor, muka, mast
3 cili jajci se mora vagnut i tuliko dekov cukora k njemu dat, kot su jajca teška. 4-5 minut se mora mišat, a na zadnje uprav tuliko dekov muke k njemu dat, kot su jajca pak cukor teški.
Redljin se mora dobro svručat i pleh s mašćom tanko namazat. Tisto se vriže u vrićicu i se u pleh tanke štrafe mora povlič, 1,5 cm-ov jedan od drugoga.Kad se speče, tisto se mora iznet iz pleha i friško namotat na drivene kuhačice. Par sekundov se tako drži i se sname doli s kuhačice. Gotove šudljice se vrižu u plastičnu torbicu, kad tako dugo stoju.
Šudljice najbolje šmekaju s čedljenim vinom.
Sudljica
Hozzávalók egy adaghoz:
3db tojás, porcukor, liszt, zsír
A 3 db tojást lemérjük héjastul. Ahány dekagramm a tojás, annyi porcukrot mérünk hozzá. A tojást 4-5 percig verjük a cukorral, majd ugyanannyi finomlisztet adunk hozzá, és simára keverjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük, a tepsit zsírral vékonyan kikenjük. A tésztát nyomózsákba tesszük, majd vékony csíkokat nyomunk a tepsibe, kb. 1,5 cm-re egymástól. Forró sütőben megsütjük, majd a csíkokat feltekerjük fakanalakra. Néhány másodperc után levesszük a fakanálról, mert ha kihűl, könnyen törik. Ha nem tekerjük fel szorosan a tésztát, könnyebben bánunk vele. A kész süteményt nylon zacskóban tároljuk, így sokáig friss marad.
A sudljica vörösborba mártogatva az igazi!