Könyvek, kiadványok falunkról - Knjige, izdanja o našem selu

Értéktár

Pintér Mária: Szentpéterfa monográfiája
Szombathely, Szentpéterfa Község Tanácsa V. B., (1969) 95 l. Kiadói papírkötésben. 19 cm.
 Első -eset a felszabadulás óta a szombathelyi járásiban - sőt a megyében is -, hogy valaki egy település történetét, néprajzát, természeti viszonyait összegyűjtötte, és olyan elfogadható formába öntötte, hogy az a nyilvánosság elé kívánkozik.
Ha különböző szakemberek részéről vannak is - és lehetnek ás - igényeik, a teljesség, a mindenre való részletes kiterjedés tekintetében, de szerkezetében, a lényeg ismertetésében is - úgy ítéljük - a mű követésre méltó.
Példamutató a szorgalomban és törekvésben, amellyel a szorzó szülőföldje szeretetétől vezetve fáradtságos munkával a gyűjtést és az anyag összeállítását elvégezte. Példamutató lehet azok számára is, akik szép számmal hasonló anyaggyűjtéssel foglalkoznak a honismereti mozgalom keretein belül.

 

Tóth János: Szentpéterfa - Egy nemzetiségi település szociológiai és történeti képe
Szerkesztő: Cholnoky Győző Grafikus: Szabó János Lucidus Kiadó (Budapest), 2000 Ragasztott papírkötés, 190. p. Sorozatcím: Kisebbségkutatás könyvek Méret: 21 cm x 15 cm       ISBN: 963-85954-2-4

A Vas megyében élő horvát anyanyelvű lakosság (1990: 2581 fő) zöme 6 településen oszlik meg, közülük a legtöbben (1990: 756 fő) Szentpéterfán laknak. A szerző a falu történetének megírásával nemcsak egy határ menti település életének reálisabb megismeréséhez járult hozzá, hanem egy szórványként élő nemzetiségi közösség sorsát is végigkísérhetjük, és megismerhetjük azt a küzdelmet, amelyet megmaradásáért, nemzetiségének megtartásáért folytatott. Eközben több olyan kérdést is felvetett, amelyek jelentősége messze tűnő Szentpéterfa határain. Ezek közül a határmentiség és a nemzetiségek jövőjének, megmaradásának sokat vitatott problémájával is foglalkozik.

 

Dr. Zsiga Tibor - "Communitas Fidelissima" Szentpéterfa
A magyar-osztrák határmegállapítás 1922/23
Kiadó Corn Kft. (Szombathely) , 2003 Ragasztott papírkötés , 242 oldal
A győztes hatalmak az első világháborút követően békét ígérő szerződéseket írattak alá a legyőzöttekkel. A békeszerződések igazságtalanságai Európa-szerte felkeléseket, ellenállásokat váltottak ki. Ez történt a magyar-osztrák határmegállapításnál is. Ausztriának átadott több - volt magyar - község akart visszatérni Magyarországra.
A szerző - a történelemtudomány kandidátusa - azt a hősi számbamenő eseménysort mutatja be, amelyben a többségében horvát és magyar nemzetiségű lakosság Magyarországhoz való visszatéréséért tett. Ebben különösen kitűnt Szentpéterfa község és méltán kapta meg a "Communitas Fidelissima" (a "Leghűségesebb Község") kitüntető címet.

  

 

Stefan Geosits – Szentpéterfa, Petrovo Selo, Prostrum 1221-1996.,

Edition Tusch, Wien 1996.

 A könyv általános áttekintést akar adni Szentpéterfa történetéről és jelenlegi helyzetéről. „Három név – Három nyelv” a II. fejezet címe. Ez vonatkozik az egész könyv nyelvhasználatára is. Egyes témák szinte maguk határozták meg a magyar, horvát illetve német nyelv használatát. Ez némi nehézséget okozhat az olvasónak. A könyv három részre oszlik: A kezdetektől napjainkig; Szentpéterfa a jubileum évében; Függelék. Több éve kutatásom eredményeként eddig nem ismert dokumentumokat tárok az olvasó elé. Remélem, hogy a könyv maradandó emlék lesz a „Szentpéterfaiak első világtalálkozójáról”. - a szerző szavai.


Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

Plébánia heti hirdetései - Visti crikve

Plébánia heti hirdetései - Visti crikve

A Plébánia Heti hirdetései - 2018. június 17-24. - Szentmisék rendje a héten:...

Tovább olvasom...

Étlap - Jelovnik

Étlap - Jelovnik

2018. június 18. - 2018. június 22. Étlap - Jelovnik

Tovább olvasom...

Időjárási tájékoztatás

Időjárási tájékoztatás

OMSZ meteorológiai előrejelzés

Várható időjárás szerda estig:

Magas nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő található a Kárpát-medence fölött, eközben egy gyenge hidegfront is hatással lesz időjárásunkra.
A modellszámítások szerint kedd késő délután (hozzávetőlegesen 4-5 óra tájban) délnyugat felől zivatarrendszer érkezése/kialakulása várható a Dunántúlon. A heves zivatarok elsődleges kísérőjelensége a viharos szél lesz, akár 80-90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökésekkel. Tipikus narancs heves zivataros helyzet, ugyanakkor mintegy 10-20% eséllyel piros fokozat kiadása is szükségessé válhat. Az esetleges piros fokozat csak akkor kerülne kiadásra, amennyiben a széladatokban több mérőállomáson tapasztalnánk 100 km/h-t meghaladó lökéseket.
Éjszaka a zivatarzóna hevességéből veszítve kelet felé halad tovább, ezért az ország jelentős részében jelentkezhet zivatartevékenység. Az idő előrehaladtával a széllökések helyett a felhőszakadás kerül előtérbe, különösen a keleti, északkeleti tájakon.
Szerdán napi menettel alakulnak ki újabb zivatarok, ekkor a zivatarok elsődleges kísérőjelensége már a felhőszakadás lesz. A nagy légköri nedvességtartalom, és az ismétlődő zivatarok eredményeként egy-egy gócban akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Mindazonáltal nagy területen várható zápor vagy zivatar, így a csapadék összege akár országos átlagban is meghaladhatja a 10 mm-t.
 

Tovább olvasom...

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/