2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás

Galéria

Hagyományőrző tollfosztás Szentpéterfán - dr. László Antal

 

Perje čišu, perje, va adventske dneve,
Majke, snahe, divojčice napunjuju vankušnice.

Lipo jaču, lipo, ja poslušam tiho,
Glavu nagnem na tvrd kamen, srce mi je goruć plamen.

Mila moja, mila, ljubav mene tira,
Pod tvoj mali oblok stati, onde me ti moreš najti.

Otpri kreljut, otpri, glavu si van nagni,
Pošuknem te ča si meni, toplo srce ča mi veli.


Szent Márton napja után a libák – legalábbis ami az ruházatukat illeti - ismét szerephez jutottak Szentpéterfán. Vasárnap délután munkához öltözött horvát asszonyok az esztendő során gyűjtött libatoll ágyneműk készítéshez történő hagyományos feldolgozását mutatták be a nemrégen átadott Értékek Házának konyha helyiségében.
De kezdjük az elején. Nagyanyáink, de faluhelyen a szüleink is még nem olyan régen a maguk készítette tollpihe párnákon hajtották álomra fejüket, tollból készült derékaljon aludtak és tolldunyhával, később tollpaplannal takaróztak. Akkortájt minden falusi portán tyúkok kapirgáltak, kacsák hápogtak, libák gágogtak, a baromfik tollazatát pedig - mint az elődök évszázadokon át - nem hagyták veszendőbe menni. A hasznosítás mikéntjét volt hivatott ez a vasárnap délutáni összejövetel feleleveníteni, a régi idők hangulatát felidézni. Az Értékek Háza ősi bútorokkal berendezett konyhája önmagában múltidéző atmoszférát biztosított a munkához, amit tovább fokoztak a régi horvát nóták, népdalok, melyeket a dolgos kezű asszonyokkal a minden szabad helyet betöltő érdeklődők együtt énekeltek. A nóta szünetében az idősebbek szinte egymásra licitálva idézték fel az emlékeket; szüleik hogyan állapították meg a libák tollának beérését, hogyan tépték évente háromszor meg a libákat, és téli estéken hogyan gyűltek össze az asszonyok a tollfosztáshoz. A tollfosztás gyakorlatilag a tollak pihéinek a szárról való letépését jelentette. Először az eladó lányok házánál végezték el a munkát, hogy a lányok stafirungja – egy garnitúra ágynemű: párnák, derékalj, dunyha – időben elkészülhessen, majd az asszonycsapat minden házat végigjárt, ahol tollat gyűjtöttek. A tollfosztás persze egyfajta szertartás is volt, amelyben helye volt a munka mellett a nótázásnak, a férfiak kibeszélésének, egy kis pletykának, a fosztás befejeztével pedig egy kis süteménynek, teának, forralt bornak.
Szorgosan jártak mese közben az asszonykezek, halmokba gyűlt az asztalon a fosztott tollpihe, amikor
hirtelen egy krédli kakas röppent az asztalra, szárnyaival szétszórva a tollpihéket, beterítve vele az asszonyok fejét, kendőjét. Tréfás kedvű férfiak idézték fel a hajdani huncut fiúk csínytevését, ők verebet fogtak és azt dobták a fosztott toll közepébe.
A vidám jelenetet vendéglátás követte, miközben a tollfosztók és érdeklődő falubeliek tovább szőtték a régi idők falusi életéről szóló történetek fonalát.

 

Vas Népe cikk: www.vaol.hu/civil/hagyomanyorzo-tollfosztas-szentpeterfan-2167779/


2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás2017.11.12. Čihanje - Tollfosztás

Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

Filmklub Szentpéterfán

Filmklub Szentpéterfán

2024. március 14. 19.00 - Közösségi színtér Szentpéterfa ....

Tovább olvasom...

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 

 

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/