2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója

Galéria

Devecseri László és Iszak Péter könyvbemutatója Szombathelyen - Dr. László Antal
A nyár eleji késő délutánon nagyrészt Szentpéterfai emberekkel telt meg zsúfolásig a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár negyedik emeleti bemutatóterme. Két szerző könyvbemutatójára érkeztek az érdeklődők az áthevült padlástéri helyiségbe, és mindenki megfeledkezett a hőségről, amint a könyvtár igazgatójának, valamint a Croatica Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának köszöntője, és a Szentpéterfai Koprive tambura zenekar hangulatteremtő zeneszáma után a két szerző Devecsery László és Iszak Péter kezdtek vallani arról, hogy miért vetették papírra gondolataikat, kihez, kiről szólnak a mesék, a versek, és miért közösen tartják ezt a bemutatást. A két alkotót a barátságon kívül a horvát nyelvű közösség köti össze. Devecsery László „A Manóvár lakói” című illusztrációkkal bőven ellátott leginkább az ovisoknak, de a nosztalgiázó felnőtteknek is írt mesekönyve tükörfordításban magyar és horvát nyelven szól az olvasókhoz, hallgatókhoz. A Croatica Kiadónak több év óta jelennek meg a horvát-magyar kétnyelvű „nagymama – unoka” jeligével született meséket tartalmazó kiadványai azzal a szándékkal, hogy a nyelvet még beszélő idősebb korosztály együtt élvezi majd a gyermekekkel, akik így közelebb kerülnek a már kevésbé használt anyanyelv szépségeihez.
Iszak Péter a hányatott sorsú – horvát szüleit szinte gyermekkorban elvesztő Szentpéterfai fiatalember – saját szavai szerint „az életet élvező, szárnyait bontogató versíró palánta” első bemutatkozása a LÉT-TÉR-KÉP című verses kiskötet, néhol keserű, lelki vívódásokat tükröző, másutt az alkotónak az élet kínálta örömöket taglaló sziporkázó verssorokkal. A kötet a szerző életrajzi térképe, egyben egy általánosított tükörkép, amelynek leírásaiban az olvasó önmaga sorsát is megláthatja. A szerzők beszélgető vallomásainak keretében Jámbor Nándor színművész egy-egy vers előadásával segített érzékeltetni a mondanivaló mélységeit.
A Croatica Kiadó és Devecsery László támogatása mellett Iszak Péter színre lépésében jelentős támogatást nyújtott a Szentpéterfáért Alapítvány, a Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat valamint az illusztrációkat készítő Tímár Anna Zorica, aki arról gondoskodott, hogy a magvas gondolatok szárnyra kapjanak, és tekintetet vonzó szép kötésben jelenjenek meg.


2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója2017.06.12. Iszak Péter könyvbemutatója

Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

Plébánia heti hirdetései - Visti crikve

Plébánia heti hirdetései - Visti crikve

A Plébánia Heti hirdetései - 2018. június 17-24. - Szentmisék rendje a héten:...

Tovább olvasom...

Étlap - Jelovnik

Étlap - Jelovnik

2018. június 18. - 2018. június 22. Étlap - Jelovnik

Tovább olvasom...

Időjárási tájékoztatás

Időjárási tájékoztatás

OMSZ meteorológiai előrejelzés

Várható időjárás szerda estig:

Magas nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő található a Kárpát-medence fölött, eközben egy gyenge hidegfront is hatással lesz időjárásunkra.
A modellszámítások szerint kedd késő délután (hozzávetőlegesen 4-5 óra tájban) délnyugat felől zivatarrendszer érkezése/kialakulása várható a Dunántúlon. A heves zivatarok elsődleges kísérőjelensége a viharos szél lesz, akár 80-90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökésekkel. Tipikus narancs heves zivataros helyzet, ugyanakkor mintegy 10-20% eséllyel piros fokozat kiadása is szükségessé válhat. Az esetleges piros fokozat csak akkor kerülne kiadásra, amennyiben a széladatokban több mérőállomáson tapasztalnánk 100 km/h-t meghaladó lökéseket.
Éjszaka a zivatarzóna hevességéből veszítve kelet felé halad tovább, ezért az ország jelentős részében jelentkezhet zivatartevékenység. Az idő előrehaladtával a széllökések helyett a felhőszakadás kerül előtérbe, különösen a keleti, északkeleti tájakon.
Szerdán napi menettel alakulnak ki újabb zivatarok, ekkor a zivatarok elsődleges kísérőjelensége már a felhőszakadás lesz. A nagy légköri nedvességtartalom, és az ismétlődő zivatarok eredményeként egy-egy gócban akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Mindazonáltal nagy területen várható zápor vagy zivatar, így a csapadék összege akár országos átlagban is meghaladhatja a 10 mm-t.
 

Tovább olvasom...

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/