2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő

Galéria

Lani je bila 470. obljetnica prvoga spominjanja (1546) Hrvatov u Petrovom Selu u službeni dokumenti. Ta činjenica je ponukala Hrvatsku samoupravu Petrovoga Sela da najprstane s neobičnom idejom zastupnika dr. Andraša Handlera. Spomen-kamen iz Moslavine neka krasi odsad Pinčenu dolinu i tu svoju zamisao i dotirao do kraja. 19. marcijuša, u nedilju otpodne tako su dr. Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Budimpešti i Ana Škrapić-Timar, predsjednica Hrvatske samouprave Petrovoga Sela otkrili trajni spomenik, kamen iz Moslavine, pred Kulturnim domom u pratnji tamburaškoga sastava Koprive i u nazočnosti brojnih časnih gostov, domaćinov i zainteresiranih. Povijesnu pozadinu doseljenja Hrvatov u Petrovo Selo su potom predstavili dr. Andraš Handler i Silvija Pisk, predsjednica Povijesne udruge Moslavine. Projekt postavljanja kamena su potpomagali Veleposlanstvo RH u Ugarskoj, Josip Mazurek , vlasnik IGM Moslavinakamen d.o.o. i klesar Imre Mészáros. (Timea Horvat/ Hrvatski glasnik)

Szentpéterfa horvát gyökerei - (Dr. László Antal)
„A horvát nagykövet leleplezte a horvát nagy követ”
Vas megyében a Pinka völgyében Szentpéterfán él a legnagyobb horvát anyanyelvű, a horvát identitást büszkén megélő és az ősök hagyományait híven követő faluközösség. A Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2017. március 19-én a horvátok Szentpéterfára történő letelepítésének 470. évfordulójára emlékkő átadó és megszentelő ünnepséget szervezett.
Ennek előkészületeivel kapcsolatban Dr. Handler András nyelvész, középiskolai tanár, Szentpéterfai néprajzos – az esemény ötletgazdája és szervezője – a következőket mondta el:
„A Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat már régóta dédelgetett terve, hogy valamilyen emlékművet állít a horvátok Szentpéterfára településének.
Tavaly év elején elhatároztuk, hogy a 2016-os esztendő remek alkalom lesz erre, ugyanis az idetelepült horvátok első írásos emléke 1546-ból való, azaz 470 éves jubileum megfelelő alkalomnak tűnik.
A hivatkozott dokumentum egy bizonyos Pernezyth nevű intéző levele a nádorhoz, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a "Libertinusok Peterfalwán", akik kénytelenek voltak elhagyni régi hazájukat, és akik egyébként szabad emberként érkeztek ide, ugyanúgy adókötelessé váltak.
A szándék megvolt, csak még az anyagiak hiányoztak a megvalósításhoz. Amikor a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége kiírta a határon túli horvátok támogatásáról szóló pályázatát, egyértelmű volt, hogy ezzel pályázunk.
A pályázat pozitív elbírálását követően hozzá is láttunk a tervezéshez, szervezéshez. Elhatároztuk, hogy Horvátország azon részéből hozunk egy kőtömböt, ahonnan valószínűleg őseink származnak, és amelyet megvésetünk a megfelelő szöveggel.
A rendelkezésre álló források szerint őseink Horvátországból a törökök, az éhínség, a pestisjárvány elől menekülve, az akkor az Erdődy család tulajdonában lévő Moszlavinából települtek át a család másik birtokára, a monyorókeréki (Eberau) uradalomba, amelyhez Szentpéterfa is tartozott. Moszlavinát 1545-ben foglalták el a törökök, tehát ez után indultak útnak a horvát családok.
Felvettük a kapcsolatot az egykori Monoszlói uradalomhoz legközelebb eső kőbányával, és onnan szállítottunk haza egy gránit tömböt, amelybe aztán Mészáros Imre kőfaragó véste a legfontosabb információkat horvát és magyar nyelven.”

Az ünnepségen a Ljubičica Női Kórus előadását, és a leleplezést követően Várhelyi Tamás atya, a falu plébánosa megáldotta az emlékművet.
A pályázat támogató nevében dr. Gordan Grlić-Radman horvát nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy mindig örömmel érkezik Szentpéterfára. Nagy figyelemmel kíséri a gradistyei horvátok közösségeit, és szorgalmazza ezeknek egy valamilyen szervezeti egységbe történő összefogását. A közeljövőben lejáró mandátuma után is visszalátogat majd Szentpéterfára, és a települést az őt követő nagykövet figyelmébe fogja ajánlani. A horvát-magyar kapcsolatokról tömören azt mondta, hogy Magyarország és Horvátország sokkal több, mint szomszédság.
Az ünneplő közönséget köszöntötte a település parlamenti képviselője, V. Németh Zsolt államtitkár is. Szavai szerint Szentpéterfán a hagyományokat nem megőrzik, hanem megélik, nem hamvakra vigyáznak, hanem a tüzet rakják.
A program a művelődési házban folytatódott, ahol Dr. Handler András felvezető gondolatai után az áttelepülés történelmi hátteréről tartott előadást dr. Silvija Pisk, a Zágrábi Tudományegyetem történésze, aki egyben a Moszlavinai Történelmi Egyesület elnöke is. A műsorban közreműködő a Koprive tamburazenekar három saját szerzeményű Szentpéterfáról, az itt élőkről szóló helyben már slágerré vált horvát zeneszámot adott elő.

 

volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/2832189/

 

vaol.hu/civil/ez-a-ko-onnan-erkezett-ahonnan-egykor-a-horvatsag-1824612

 

 

 

 

 kipici - képek : Dr. László Antal

 

 


2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő

Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

CseppetSem! PROGRAM

CseppetSem! PROGRAM

CseppetSem! PROGRAM – A közösségi színtér (Kultúrház) udvarán található szelektív hulladékgyűjtők mellett található a „sárga kuka”, amelybe ZÁRT PET-PALACKBAN lehet elhelyezni a háztartásban keletkezett használt sütőolajat.
A programról bővebben: https://biotrans.hu/cseppetsem/
 

Tovább olvasom...

ÓVODÁS KORÚ ÉS BÖLCSŐDEI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ GYERMEKEK JELENTKEZÉSE

ÓVODÁS KORÚ ÉS BÖLCSŐDEI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ GYERMEKEK JELENTKEZÉSE

HIRDETMÉNY - Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a 2021/2022-es nevelési és gondozási évre az

ÓVODÁS KORÚ ÉS BÖLCSŐDEI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ GYERMEKEK JELENTKEZÉSE

Tovább olvasom...

HULLADÉKNAPTÁR 2021. I. félév

HULLADÉKNAPTÁR 2021. I. félév

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. közleménye. - szelektív hulladékgyűjtés, zöldudvarok üzemeltetése, használata...

Tovább olvasom...

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 

 

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/