2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő

Galéria

Lani je bila 470. obljetnica prvoga spominjanja (1546) Hrvatov u Petrovom Selu u službeni dokumenti. Ta činjenica je ponukala Hrvatsku samoupravu Petrovoga Sela da najprstane s neobičnom idejom zastupnika dr. Andraša Handlera. Spomen-kamen iz Moslavine neka krasi odsad Pinčenu dolinu i tu svoju zamisao i dotirao do kraja. 19. marcijuša, u nedilju otpodne tako su dr. Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Budimpešti i Ana Škrapić-Timar, predsjednica Hrvatske samouprave Petrovoga Sela otkrili trajni spomenik, kamen iz Moslavine, pred Kulturnim domom u pratnji tamburaškoga sastava Koprive i u nazočnosti brojnih časnih gostov, domaćinov i zainteresiranih. Povijesnu pozadinu doseljenja Hrvatov u Petrovo Selo su potom predstavili dr. Andraš Handler i Silvija Pisk, predsjednica Povijesne udruge Moslavine. Projekt postavljanja kamena su potpomagali Veleposlanstvo RH u Ugarskoj, Josip Mazurek , vlasnik IGM Moslavinakamen d.o.o. i klesar Imre Mészáros. (Timea Horvat/ Hrvatski glasnik)

Szentpéterfa horvát gyökerei - (Dr. László Antal)
„A horvát nagykövet leleplezte a horvát nagy követ”
Vas megyében a Pinka völgyében Szentpéterfán él a legnagyobb horvát anyanyelvű, a horvát identitást büszkén megélő és az ősök hagyományait híven követő faluközösség. A Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2017. március 19-én a horvátok Szentpéterfára történő letelepítésének 470. évfordulójára emlékkő átadó és megszentelő ünnepséget szervezett.
Ennek előkészületeivel kapcsolatban Dr. Handler András nyelvész, középiskolai tanár, Szentpéterfai néprajzos – az esemény ötletgazdája és szervezője – a következőket mondta el:
„A Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat már régóta dédelgetett terve, hogy valamilyen emlékművet állít a horvátok Szentpéterfára településének.
Tavaly év elején elhatároztuk, hogy a 2016-os esztendő remek alkalom lesz erre, ugyanis az idetelepült horvátok első írásos emléke 1546-ból való, azaz 470 éves jubileum megfelelő alkalomnak tűnik.
A hivatkozott dokumentum egy bizonyos Pernezyth nevű intéző levele a nádorhoz, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a "Libertinusok Peterfalwán", akik kénytelenek voltak elhagyni régi hazájukat, és akik egyébként szabad emberként érkeztek ide, ugyanúgy adókötelessé váltak.
A szándék megvolt, csak még az anyagiak hiányoztak a megvalósításhoz. Amikor a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége kiírta a határon túli horvátok támogatásáról szóló pályázatát, egyértelmű volt, hogy ezzel pályázunk.
A pályázat pozitív elbírálását követően hozzá is láttunk a tervezéshez, szervezéshez. Elhatároztuk, hogy Horvátország azon részéből hozunk egy kőtömböt, ahonnan valószínűleg őseink származnak, és amelyet megvésetünk a megfelelő szöveggel.
A rendelkezésre álló források szerint őseink Horvátországból a törökök, az éhínség, a pestisjárvány elől menekülve, az akkor az Erdődy család tulajdonában lévő Moszlavinából települtek át a család másik birtokára, a monyorókeréki (Eberau) uradalomba, amelyhez Szentpéterfa is tartozott. Moszlavinát 1545-ben foglalták el a törökök, tehát ez után indultak útnak a horvát családok.
Felvettük a kapcsolatot az egykori Monoszlói uradalomhoz legközelebb eső kőbányával, és onnan szállítottunk haza egy gránit tömböt, amelybe aztán Mészáros Imre kőfaragó véste a legfontosabb információkat horvát és magyar nyelven.”

Az ünnepségen a Ljubičica Női Kórus előadását, és a leleplezést követően Várhelyi Tamás atya, a falu plébánosa megáldotta az emlékművet.
A pályázat támogató nevében dr. Gordan Grlić-Radman horvát nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy mindig örömmel érkezik Szentpéterfára. Nagy figyelemmel kíséri a gradistyei horvátok közösségeit, és szorgalmazza ezeknek egy valamilyen szervezeti egységbe történő összefogását. A közeljövőben lejáró mandátuma után is visszalátogat majd Szentpéterfára, és a települést az őt követő nagykövet figyelmébe fogja ajánlani. A horvát-magyar kapcsolatokról tömören azt mondta, hogy Magyarország és Horvátország sokkal több, mint szomszédság.
Az ünneplő közönséget köszöntötte a település parlamenti képviselője, V. Németh Zsolt államtitkár is. Szavai szerint Szentpéterfán a hagyományokat nem megőrzik, hanem megélik, nem hamvakra vigyáznak, hanem a tüzet rakják.
A program a művelődési házban folytatódott, ahol Dr. Handler András felvezető gondolatai után az áttelepülés történelmi hátteréről tartott előadást dr. Silvija Pisk, a Zágrábi Tudományegyetem történésze, aki egyben a Moszlavinai Történelmi Egyesület elnöke is. A műsorban közreműködő a Koprive tamburazenekar három saját szerzeményű Szentpéterfáról, az itt élőkről szóló helyben már slágerré vált horvát zeneszámot adott elő.

 

volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/2832189/

 

vaol.hu/civil/ez-a-ko-onnan-erkezett-ahonnan-egykor-a-horvatsag-1824612

 

 

 

 

 kipici - képek : Dr. László Antal

 

 


2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő 2017.03.19. Spomen-kamen - Emlékkő

Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

Hogyan segít az ügyelet?

Hogyan segít az ügyelet?

https://www.mentok.hu/ugyelet/

Tovább olvasom...

Meghívó - Pozivnica

Meghívó - Pozivnica

Szentpéterfa Községi Önkormányzat képviselő-testülete és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatása...

Općina i Hrvatska samouprava Petrovoga Sela Vas srdačno poziva u kulturni dom na otprtu sjednicu...
 

Tovább olvasom...

Mikulás várás - Čekanje Mikule

Mikulás várás - Čekanje Mikule

Čekajmo skupa Mikulu! - Várjuk együtt a Mikulást!
 

Tovább olvasom...

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 

 

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/