2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi

Galéria

Farsang derekán, Szentpéterfán
Iskolai farsang

Zajos a február első hétvégéje Szentpéterfán. Szombaton a hagyományőrző közös disznóölés mozgatta meg a falu nagy részét, vasárnap délután a gyermekfarsang töltötte meg zsúfolásig a kultúrház színháztermét. Tulajdonképpen a Jézusváró karácsonyi előadást követően megindult az ötletelés, hogy milyen legyen az iskolások farsangi műsora. Pedagógusok, gyermekek faragták, illesztették hétről hétre egymáshoz a különböző elképzeléseket, végül összeállt egy olyan közös mű, amellyel bátran a közönség elé lehetett lépni. Ez Péterfán nem kis kihívás, hiszen az évről-évre egyre magasabbra állított mérce a közönséget is motiválta, igényesebbé és érdeklődőbbé tette. Ennek ékes bizonyítéka a dugig telt színházterem. Aki a színpadon a farsangra jellemző jelmezes felvonulásra várt, igen nagyot tévedett. Jelmezek persze voltak bőséggel, ám itt a jelmezekhez műsorszámok kapcsolódtak, vagy a műsorszámokhoz készültek a jelmezek. Tyúk és tojás szindróma.
Szinte az egész előadás alatt vagy zúgott a vastaps, vagy jobbra-balra dülöngélt a harsányan hahotázó közönség. Elsőtől a nyolcadikig minden osztály színpadra állított valamilyen paródiát, vagy más mulattató történetet.
Samu, az ősember bunkóval a kezében és tamburával a nyakában rekedt férfihangon playbeckelt, miközben elsős osztálytársai autós üldözést mutattak be, és három angyalka is készenlétben állt arra, hogy az esetleges balesetben elhunytat vagy az időközben előkerülő gyilkos mamut áldozatait a mennybe szállítsa. Összeállításukba még az ötvenes évek aranycsapatának lelkes üdvözlése is belefért.
A másodikos gyerekek bajor, pántos rövidnadrágban és kalapban bajor táncot lejtettek tiroli jódlihoz igazítva nagy sikerrel.
A harmadik osztályos asztalos mester kilenc Pinokkiót faragott ki, akik dalolva, táncolva zúgó taps közepette bizonygatták, hogy „mit sem ér a mese, ha nem igaz a fele se”.
Szentpéterfa és a horvát tamburazene elválaszthatatlanok. Az előbb még bajor táncot lejtő másodikosok tambura együttessé avanzsáltak bizonyítva, hogy a hagyományok ezen a téren sem mennek veszendőbe. Ügyesen mutatták meg, hogyan alapoznak ahhoz, hogy egyszer profi zenész váljon belőlük.
Utánuk a negyedikesek fergeteges paródiája következett „Hullócsillag születik”címmel. Szem nem maradt szárazon, a közönség könnyezve kacagott a szünet nélkül röpködő poénokon. Kiderült többek között, hogy a Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
Az ötödikesek a Radetzky indulónak egy Szentpéterfára adaptált sajátos változatát mutatták be.
A gegek gyártásában nem maradt le a hatodikosok „Maradj Sarkon” címmel előadott produkciója sem, ugyancsak próbára téve a nézők nevetőizmait. Hasonlóan fontos információk mellett megtudtuk, hogy a malac szopás közben azért csukja be a szemét, mert szégyelli, hogy az anyja egy disznó.
Komoly bírósági tárgyalás zajlott a hetedikesek előadásában, mert a végtelen türelműnek és kicsit lassúnak tűnő gyanúsított a feleségére gyújtotta a házat, amikor az négy perc alatt harminchatszor kérdezte meg, hogy mi legyen vasárnap ebédre. A kihallgatást többször torkollt nevetésbe, a gyanúsított fantasztikusan előadott vallomása okán.
Na és a nyolcadik. A Besenyő család több epizódját jelenítették már meg, a sajátos humor nem maradt hatás nélkül most sem. Bizonyára a Besenyő családot ez a gárda utoljára vitte színre, hiszen a tanév végén elballagnak.
Iskolai farsang az utóbbi években nem maradhatott Handler Márkó és Skrapits Iván horvát nyelvű komédiája nélkül. Két hányingerrel és hasmenéssel küzdő péterfai öregasszonyt jelenítettek meg, akik nem tudták eldönteni, hogy vírusfertőzésükre a kavinton, a hashajtó, vagy az orrcsepp a megfelelő gyógyszer, majd azon sopánkodtak, hogy ők öregkoruk miatt nem vehetnek részt a jövő hétvégi alapítványi bálon, mert annak témája a középkor.
A műsor zárójelenetét az iskola pedagógusai „Őseink ősei” címmel mutatták be. Az ősasszonyok varázslója megéhezett és húst követelt. Mit tehettek szerencsétlen nők, levadászták az iskola két férfi tanárát – két szafari jelmezes turistát, és katlanban megfőzték őket, hogy az ördög mérhetetlen étvágyát kielégítsék.
A farsangi műsor süteménnyel, zsíros kenyérrel – ízlés szerint – zsákbamacskával és tombolával zárult.
Ez a csoda nem három napig, hanem egy hétig tart, addig biztosan sokat fogják emlegetni. Jövő szombaton pedig ALAPÍTVÁNYI BÁL.

(dr. László Antal)


2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi2017.02.05. Iskolai farsang - Fašenjak u školi

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

 

 

 
 

Kapcsolat - Kontakt

00-36-30-1909780

 

kultura@szentpeterfa.hu

polgarmester@szentpeterfa.hu

 

http://panter.hu/

http://mcc.croatica.hu/

 

http://pinkanab.bfh.hu/